Yaş Dolayısıyla Emekli Olamayanlar İçin Yasa Tasarısı

Bilindiği gibi emeklilik için sayece çalışma gün sayısının dolması yetmiyor. Yani 18 yaşında işe giren bir kişi 50 yaşında emeklilik için gerekli olan prim günlerini tamamlamış olabilir. Ancak yaşı gelmediği için yaşının gelmesini de beklemek zorunda kalacaktır.

İşte bu ve bu gibi durumların önüne geçebilmek amacı ile, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, emeklilik yaşının yükseltilmesinden dolayı primi dolan ancak yaşı gelmeyen insanların mağdur olmaması için yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan teklifle, Sosyal Sigortalar Kurumu kanunlarına geçici olarak bir maddenin eklenmesini ön görüyor. Buna göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlardan erkek ise adına 9 bin gün, kadın ise 7 bin 200 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası bildirilmiş olanlar; yürürlükteki yasanın hükümlerine bakılmaksızın düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde başvurmaları halinde yaşlılık aylından yaralandırılacak.

Teklifin gerekçelerinde ise Kamuoyunda emeklilikte kademeli geçiş olarak bilinen ve Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilen yasa ile emeklilik yaşının sigortalı olunan yıla göre kademeli olarak artırıldığı belirtilirken, 1999 yılında önce emekli olanların emeklilik yaşları 3 ile 10 yıl uzandığı söylenildi.

Yasa ile birlikte emekli olmak için gereken prim yani çalışma gününü tamamlamış, ancak yaşı gelmediği için mağdur olan ve hala emekli maaşı alamayanların mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması amaçlanırken, İnsanların daha güzel bir hayat sürmesi için yasanın çıkarılacağı da söyleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder