Erkekler Kaç Yaşında Emekli Olur?

Sosyal güvenlik kurumlarının açıkları ve yasalarındaki boşluklarının artması ile birlikte, emeklilik hakkının gerçekten hak edilmesi konusunda çalışmalar başlatılmıştır. Bunun ardından ise emekli aylığının hesaplanması konusunda çalışmalar çarpışmıştır. Bu yazıda memurların veya çalışanların hangi şartlara bağlı olarak emekli olabileceğini anlatırken artık kafanızda bir soru kalmayacak. Hangi tarihte nasıl emekli olabileceğinizi bu yazı ile öğrenebileceksiniz.

Bilindiği gibi 1999 yılından önce sosyal güvenlik sigortası alan insanlar 49 yaşında emekli olabiliyorlar. Ancak bu yaşın çok erken olduğuna karar veren devlet, kademeli olarak çalışma ve emekli olma yıllarına göre emeklilik yaşlarının artırılmasını ön gören yasalar çıkardılar . En son 2008 yılında çıkan yasa ile 65 yaşına çıkarıldı.

Memurun emekliliği iki şarta bağlı

Çalışanların emekliliklerinin geciktirilmesi işi son dönemde ilk kez, 1987 yılında 3395 sayılı kanun ile Turgut Özal hükümetince emeklilikte belirli bir süre prim ödeme ve belirli bir süre sigortalı olma şartının yanında belirli bir yaşı tamamlama şartı ile başlatılmıştı. Bu yasa gelişerek devam etti ve günümüzde bu yaş sınırı daha da yükseltildi.

Bunun yanında emekli olabilmek için çalışma gün sayısı yani prim sayılarının da doldurulması gerektiği ilk emeklilik yasasında belirtildiği gibi devam ediyor. Yani memurların veya diğer çalışanların emekli olabilmeleri için, hem prim gün sayısını doldurulmalı hem de kanunlarda belirtilen emeklilik yaşının doldurulması zorunlu kılınıyor. Aksi durumda prim dolsa bile yaşı gelmediğinden emekli olamayan insanlar mağdur oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder