Kimler Asgari Ücretle Çalışamaz?

Bilindiği gibi emeklilik maaşının veya ikramiyesinin fazla veya az olmasında en fazla etkisi olan unsur, çalıştığı dönemdeki maaşı ve sigorta için yatırılan primdir. Maaş ne kadar yüksek olursa primler de o kadar yüksek olabilmektedir. Bu nedenle çalışılan işin maaşının iyi olması gerekmektedir. Bunun yanında her sektörde veya her meslekte çalışanların asgari ücretleri de aynı değiller.

Örnek olarak TMMOB adlı kurumla SGK ile imzalanan protokoller gereğince mühendislerin asgari ücretleri ise 2700 TL olarak belirlenmiştir. Yani her meslek gurubundaki insanın asgari ücreti bir değildir. 
Bunun yanında bazı uyanık firmalar insanların maaşlarının bir kısmını elden vermekte diğer kısmını ise banka üzerinden yatırmaktadır. Yani çalışanı mühendis olarak göstermemekte ve bankada görülen ücret üzerinden SKG ya prim ödenmektedir. Bu durumda primler az olduğundan emekli olunduğunda da maaş ve ikramiye az alınacaktır.

Bu konuda 31/07/2012 tarihinde imzalanan protokolle mühendislerin haklarını araması sağlanmış ve az ücret almalarının önüne geçilmiştir.

Bunun yanında kanunlarca belirlenen “Unvan sahipleri asgari ücretten çalıştırılamaz” kanunu da meslek guruplarına avantaj getirmiştir. Yani bir firmada Genel müdür, müdür, gibi unvanlara sahip olan kişilerin maaşları da asgari ücretlerden yatırılamaz. SKG ile devlet arasında imzalanan protokollerce unvanlı çalışanların maaşlarının 2700 TL’den aşağıda olmaması sağlanmıştır.

İşte bu nedenlerle siz de eğer unvanlı bir çalışansanız asgari ücretten çalışamayacağınızı bilmeniz gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder