Erken Emeklilik Planlayanlara Kötü Haber

Sosyal güvenlik sistemlerindeki kötü gidişlerin üzerine iyice kötülük ekleyen ve bu sistemdeki kara delikleri büyüten genç yaşta emekli olma konusunda çalışmalar yapılarak bu konuda karşı bir formül aranıyor. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının bürokratları tarafından 2015 yılında yeni bir yasanın meclise sunulması bekleniyor. Yasanın genel amacı ise genç yaşta emekli olmaya karşı yaş sınırının 53’e yükseltilmesini ön görüyor.

Afrika'da Bile Yok

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının uzmanları ve bürokratları tarafından çizilen tablolarda dünyanın en gelişmemiş ülkelerinin olduğu Afrika’da bile 49 yaşında emekli olunamadığı ancak Türkiye’de genç emeklilerin sayısının hayli fazla olduğu ve emekli olan kişilerin başka bir işte çalışmaya devam ettiği belirtiliyor.

10 Milyon 227 bin emekli sayısı ile dünyanın lider emeklilik ülkelerinden bir tanesi olan Türkiye’de kadınlarda ve erkeklerde 1999 yılından önce işe başlayan ve sigortası yatmaya başlayan insanların 49 yaşında emekli olması ile bu sayıların giderek arttığı belirtiliyor.

Avrupa’nın gelişmiş ülkelerine baktığınızda 4 tane çalışana bir adet emekli düşüyor. Bunun yanında ülkemizde ise bu oranlar 1,95 düzeylerinde seyrediyor. Bu tablonun oluşmasındaki en önemli etken ise 49 yaşında emekli olan insanların hayli fazla olması.

Genç yaşta emekli olan kişilerin sigortasız olarak farklı işlerde çalışması da bu tablonun kabarmasında etkin rol oynayan unsurların başında geliyor.

İşte bu nedenlerden dolayı emeklilik yaşının daha da yükseltilmesi planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder