Emeklilik İkramiyesi Neye Göre Hesaplanır?

Emeklilik ikramiyesi ile ilgili bir çok soru sorulmaktadır. Çeşitli gazetelerde veya çeşitli dergilerde cevapları yayınlayan sigorta uzmanlarınca halk arasından gelen emeklilik ikramiyesi ile ilgili sorular cevaplanmıştır. Emeklilik ikramiyesi son derece karışık bir durumdur. Bu ikramiye ile ilgili kanunlarda kesin olarak bir madde geçmediğinden dolayı bir çok insan emeklilik ikramiyesi yönünden dolayı mağdur olabilmektedir.

Emeklilik ikramiyesi ile ilgili en fazla sorulan sorulardan bir tanesi, SSK’dan BAĞKUR geçişlerde emeklilik ikramiyesinin alınıp alınamayacağıdır. Yani emekli olan kişiler, bir müddet boyunca kamu hizmetinde çalışmıştır, bir müddetten sonra çeşitli sebeplerden dolayı farklı bir işe yönelmişler ve özel sektöre geçmişlerdir. Özel sektöre geçen kişiler kamudan ayrıldıkları için emeklilik ikramiyesi alabilecekleri konusunda tereddütleri vardır.

Bir çok gazetede veya internet adresinde yazılar yazan emeklilik veya sigorta uzmanları bu sorulara cevap vermiştir Ancak, birkaç ay önce Meclis’te çıkarılan bu kanunla bu uzmanlara hiç gerek kalmamıştır. Çünkü kanun çok açık bir şekilde kimlerin emekli olduktan sonra bu ikramiyeyi alacağına dair açıklamalar yapmıştır.

Kanuna göre;

  • Kamu hizmetlerinde devamlı olarak çalıştıktan sonra emekli olan kişiler emekli ikramiyesini alabilecektirler.
  • Kamu hizmetlerinde 20’yılı aşkın bir süre çalışıp başka bir işe geçmeyenler emekli ikramiyesi alabilecektir.

Bu iki madde zaten herkesin bilindiği bir maddedir. Ancak kanuna sonradan bir madde daha eklenmiştir.

  • 15 yıl kamu hizmetlerinde çalışıp, özel sektörde iş hayatını devam ettirdikten sonra emekli olan kişiler ikramiye alabilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder