Emeklilik ve Emeklilik İkramiyesi

Emekliliğin genel olarak tanımı yapacak olursak; çalışma gücü, yeterlilik ve yeteneklerini yitiren ve çalışma hayatında ayrıldıktan sonra veya çalışma imkanının ortadan kalkması üzerine kazanılan haktır. Emeklilik ikramiyesi de, bu kazanılan hak için verilen bir tür toplu para alma işlemidir.

Çalıştığı süre boyunca, pirim veya kesenek ödeyen işçi, memur yasayla belirenmiş olan süre sonunda işten ayrılarak bir hizmet karşılığı olmaksızın aylık kazanmayı hak eder.Bu da emekli maaşı veya emekli aylığı olarak adlandırdığımız ödemeyi ifade eder.

Ülkemizde de insanların ilerleyen yaşlarında işgücünün dışında kalmalarından ve üretkenlikleri sınırlı olduklarından dolayı mağduriyete uğramamaları için sosyal güvenlik sistemi uygulanmaktadır. Emeklilik ikramiyesi ve emeklilik yaşı ülkeler arasında farklılık göstermektedir. 55-70 aralığında değişebilen emeklilik yaşı cinsiyete göre de değişebilmektedir.

Emeklilik sorunları da değişkendir. İnsan ömrü üzerinde direkt olarak etkili olan beslenme ve sağlık hizmetleri çok iyi olan ve insan ömrünün uzadığı ülkelerde bile gelir yetersizliği olmakta ve emeklilerin ikinci bir iş talebi artmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder